Barion Pixel
Kosár

Így készítsd fel otthonod a vírus elleni harcra

Tippek és tanácsok a vírus elleni sikeres védekezésért

A karantén napjaiban sokan úgy gondolják, hogy a háztartási környezetben más tisztításra van szükség, mint a mindennapokban. A megfelelő óvintézkedések és néhány apró trükk mellett azonban nem kell felborítania a napi takarítási szokásait. A kérdés azonban megváltozik, ha van egy fertőzött ember a házban.

Tudomásunk szerint a vírus túlélési ideje a felületeken elérheti a 9 napot, de a felületeken a fertőző töltés alig éri el azokat az értékeket, amelyek szisztematikus fertőtlenítését igénylik mindannak, ami a külvilággal és más emberekkel érintkezésbe kerül.

Szigorú higiéniai szabályokat mindenképpen alkalmazni kell az egészségügyi szektorban, de otthon a vírus hazavitelének kockázatának csökkentése érdekében elegendő a szokásosnál kicsit alaposabban viselkedni.

Alkohol és fehérítő csak az úgynevezett tranzit területekre

Azok az anyagok, amelyeket kémiailag hatékonynak tartanak a koronavírus ellen, és amelyek otthoni tisztításra felhasználhatók, az alkohol és a nátrium-hipoklorit, vagyis a közönséges fehérítőszer.

Általában normál körülmények között nem javasoljuk ezeket a termékeket, mert mindkettő irritálja a bőrt, az alkohol veszélyes, mert gyúlékony, a nátrium-hipoklorit pedig mérgező a vízi környezetre.

De ebben az időszakban azt mondhatjuk, hogy ezek a leghatékonyabb és leggazdaságosabb megoldások a ház külső-belső átjárójának szobáinak és felületeinek, például fogantyúinak, az ajtó piszkos kézzel megérintett részeinek, kulcsainak, kapaszkodóinak, kaputelefonjának, nyomógombos paneljeinek tisztítására.

Ezért nem szükséges az egész ház fertőtlenítése: csak fertőtlenítsd azokat a felületeket, amelyek a legkönnyebben érintkeznek az emberrel.

A tisztítással kapcsolatos óvintézkedések

Alkohol vagy fehérítő használata esetén a tisztítást kesztyűvel és védőszemüveggel kell végezni (a fehérítőfröccsenés elleni védelem érdekében). Jól ki kell szellőztetni a helyiségeket, mind a helyiségek tisztításához, mind a fertőtlenítéshez használt termékek használata alatt és után. Általában azt javasoljuk, hogy tiszta vagy enyhén hígított alkoholt vagy fehérítőt használj, mert ha túl sok vizet adsz hozzá, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a hatásos koncentráció alá csökken az arány.

A klasszikus mosószerek elegendőek a háztartási környezet tisztításához. Azok a felületek, amelyek nincsenek kitéve a külső átjárhatóságnak, elegendőek a normál termékek. A ház és a felületek tisztításához általában kétféle terméket használnak (a fertőtlenítő állítástól és a gyártó nevétől függetlenül): mosó- és tisztítószereket, valamint sebészeti orvosi eszközöket.

Mosószerek és mosogatószerek

Ezek jelentik a piacon lévő termékek többségét. Feladatuk a szennyeződések eltávolítása és a háztartási higiénia fenntartása normál körülmények között. Nincs kémiai hatásuk baktériumok és vírusok ellen, de csökkentik a felületeken való tartósságukat.

Sebészeti orvosi eszközök

Ők jelentik a piacon lévő termékek kisebbségét. Feladatuk a baktériumok elpusztítása és fertőtlenítés, de a jelenlegi forrásaink szerint a benzalkónium-klorid (az ilyen típusú mosószerek alapja, és általában 0,35 és 0,5% közötti koncentrációban van jelen), koronavírusra hatástalan.

Nagy felületek tisztítása

A klasszikuspadlótisztítók remekek, de használhatsz fehérítőt is. Ellenőrizd a nátrium-hipoklorit címkéjét (a forgalomban lévő folyékony termékek koncentrációja körülbelül 3,5%). Kerüld a finom vagy színes fehérítőket, mert ezek nem nátrium-hipokloritot tartalmaznak, hanem oxigénalapú fehérítőket és gélkészítményeket, mert alacsonyabb, körülbelül 2% -os koncentrációval rendelkeznek.

A fogantyúk és egyéb érzékeny pontok tisztítása

A fogantyúk vagy más érzékeny felületek, például a számítógép billentyűzetén vagy az okostelefonon történő fertőtlenítéshez a legjobb megoldás az, ha törölgetjük őket papírtörlővel (amelyet azonnal utána kell kidobni) vagy tiszta alkohollal átitatott pamutból.

A szemüveget ehelyett folyó víz alatt tisztíthatja szappannal.

Az edények tisztítása

Ha megfelelő óvintézkedéseket teszünk, például kezet mosunk, amikor hazaérünk, akkor joggal bízhatunk abban, hogy ételeink és ételeink vírusmentesek.

Azonban, ha kétségeink vannak – mivel egészséges hordozók is lehetünk – attól tartunk, hogy esetleg tüsszentéssel szennyezzük őket, vagy megelőző karanténban vagyunk, íme néhány tipp, amely segíthet.

Használd a mosogatógépet: a víz- és mosószer-megtakarítás mellett minden bizonnyal higiénikusabb, mint a kézi mosogatás. Ha mosogatógépet használsz, minden program megfelelő, de vigyáznia kell a szárítási szakasz befejezésére is.

A mosogatógépek különböző hőmérsékleti ciklusokkal mossanak: az “eco” ciklus 45 és 55 fok között, a “normál” ciklus 55 és 65 között, az “auto” ciklus programjai alkalmazkodnak a szennyeződés típusához, és 45 és 65 ° között mozognak C.

De minden ciklusban az öblítést 70 ° C-on végezzük, így ez fertőtleníti.

Ne felejtsd el megmosni a kezét a mosogatógép kiürítése és az asztal megterítése előtt.

Ha nincs mosogatógéped, vagy inkább csak kézzel mosogatsz, akkor szivaccsal és mosószerrel jól meg kell súrolnod az edényeket, majd utána jól öblítsd le.

Ruhák és cipők

A cipő levétele házon belül mindig jó szokás, akárcsak a hazaérkezés utáni azonnali kézmosás szappannal és vízzel.

A ruhákat, hacsak nem voltak szoros kapcsolatban a fertőzött emberekkel, nem kell sterilizálni.

A szövetsterilizálás egyetlen garanciáját a nagyon magas mosási hőmérséklet (90 ° C) és ismét a nátrium-hipoklorit alapú fehérítő biztosítja.

Mivel egyetlen háztartási mosoda sem képes ellenállni az ilyen kezelésnek, ebben az időszakban a pulóverek és nadrágok higiéniai fokozása érdekében hasznos lehet klasszikus fehérítőt adni (a palackon található adagolási utasításokat követve), csak olyan fehér és ellenálló ruhadarabokhoz, amelyek károsodás nélkül ellenállnak.

Minden más ruhadarab esetében a normál mosószeres mosás az egyetlen fegyver, amellyel eltávolíthatjuk a szennyeződéseket és ezzel együtt a fő fertőző ágenseket.

Karácsonyi kiszállítás!

Kedves vásárlóink!

December 12. 24:00-ig beérkezett rendelések esetén tudjuk garantáltan kézbesíteni december 23-ig. Az ezután beérkező rendeléseket már csak január 2-a után fogjuk tudni kiszállítani.

Megértéseteket köszönjük és kellemes ünnepeket kívánunk!

Klinmart.hu csapata